op.se: Elin Forssell tillbaka med sitt njutbara måleri. 

 Elin Forssell tillbaka med sitt njutbara måleri Konstronden

 

GALLERI BOLIN & BASTARD: ELIN FORSSELL

 

  

 

Elin Forssell, Uppsala, återkommer på Bolin & Bastard med måleri – det var fyra år sedan sist.

Och som den gången, ropar det från väggarna i näst intill obrutna klanger och det sker i kontrastrik högspänning: rött mot grönt, klargult mot blått. I endast några få fall bryter konstnären ned klangerna till mer jordiska nivåer.

  Elin vill berätta, framför allt om möten, det kan vara en plats i Chile eller en lägenhet i någon av miljonprogrammets långhuslimpor.

  Man umgås; det kan vara måltider, eller under en fest eller så är det pokulerande i finrumssoffan, samtal i köket mellan tonåring och mor, det är lekande barn på en trottoar. Någon gång stirrar en ensam unge ut mot betraktaren från köksbordet.

  I bilden Väntan står ett par; en flicka och en kvinna väntande otåligt på att den efterlängtade skall komma.

Kvinnan ser skräckslagen ut. Varför?

Är hon rädd för att något hänt på vägen?

  Man vet inte. Elin Forssells måleri bär det naivistiska eller naiva måleriets alla tecken; omvänt perspektiv, tafatt målade figurer, ytmässighet, där figurer och föremål är strödda över ytan, föremålen svävar och färgerna är lyckliga.

  Men frågan är om inte mörka stråk går genom idyllerna emellanåt, sänker samtalstonen, skräck löses då och då ut ur den blommiga färgen som till exempel i nämnda Väntan.

  De bästa målningarna där konstnären får ihop komposition och färg räcker mycket långt – man gläder sig till exempel över det där huset i lite mer jordiska färger.

 

Vill man njuta av måleri just nu är Galleri Bolin & Bastard platsen.

 

 

  http://ltz.se/kultur/kronikor/1.941687

 Konst med liv och mening

 

Elin Forsell ställer ut naivistisk berättande konst på Bolin & Bastard.

 

Ur en småbarnsmammas vardag. Elin Forsells måleri talar direkt till betraktaren.(bildtext)

  

 

Vad är bra konst? Det är en evig fråga som självklart inte har några givna svar. Svaren varierar mellan olika personer och den varierar över tiden. Naivism är till exempel en omdiskuterad konstriktning som retar en del och älskas av ännu fler.

 

Och naivism är en konst som nuförtiden nästan kan vara vad som helst. Vill man kan man kalla Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström och Ernst Billgren för naivister.

 

Men det finns en naivism vid sidan om modenaivismen. En naivism som ligger närmare det ursprungliga tänket, närmare Olle Olsson, X-et och Hilding Linnqvist. Viljan att utan krusiduller skapa något berättande nära verkligheten.

 

Bolin & Bastard

 

Elin Forsell visas just nu hos Bolin & Bastard. Det är andra gången hennes konst visas där. Hon är en naivist i ordets ursprungliga betydelse. Hon använder starka klara färger, hennes motiv är verkligen vardagsnära och perspektiven är inte de ”rätta”.

 

”Samtal pågår” är utställningen döpt till. Allt handlar om människor, ofta med barn närvarande.

  Det är ett måleri som talar direkt till betraktaren. Det är en mycket skicklig naivist som medvetet återskapar verkliga eller påhittade situationer i bild.

  – Ja. Från början skrev jag mycket. Jag satsade på journalistik och på berättelser. Men sedan var det som om orden tog slut. Då kom jag in i måleriet i stället. Och nu är det som om alla berättelserna fortsätter igenom måleriet i stället, förklarar hon.

  På väggarna möter vi kvinnorna som pratar i köket, fruktstunden på dagis, picknicken i det gröna, den stora festen i turkost ljus, det fikande gänget och så vidare. Och fikat fortsätter ut ur målningarna då Elin dessutom i nålfilt har gjort prinsesstårtor, dammsugare och småkakor.

  Det är svårt att inte gripas av målningarna. Att inte känna igen sig i situationerna och bara ryckas med av kraften och glädjen i de klara färgerna.

  Någon på vernissagen talade om att det är liknande färger som Primus måleri. Och visst var de så kallade sinnessjukas konst en av inspirationerna för de första naivisterna.

  Men det är också viktigt att skilja på naiv och på naivism. Elin Forsell målar i en naivistisk berättande tradition. Men de motiv hon målar är hämtade från hennes egen vardag som småbarnsmamma just nu i Uppsala-trakten.

  Det är så kul att möta ett måleri som vågar vara så enkelt och så direkt och som därför också blir så bra. Sedan Elin Forsell ställde ut senast i Bolin & Bastards lokaler har hon fött barn vilket märks inte minst i motivvalet. Det stora genombrott vi var många som trodde på efter förra utställningen har nog bara blivit lite uppskjutet. För det här är ett måleri som vinner. Och någon pratade om att just i kristider är vårt behov av naivism ännu större än annars. Och är det så bra som hos Elin Forsell så inte mig emot.


 

Den som vill uppleva konst med liv och mening hittar den just nu hos Bolin & Bastard. Upplev Elin Forsells måleri där nu under april. Unna er det!

Christer B Jarlås b.jarlas@telia.com

Publicerad 7 april 2009 Uppdaterad 7 april 2009