Ett levande måleri som ger sig ut i dagens samhälle

Galleri Bolin september 2005

I helgen startade konstsäsongen på allvar . Och det var en stark öppning på alla sätt. Vi börjar hos galleri Bolin. Elin Forssell från Uppsala är 26 år och därför ovanligt ung för att ställa ut på galleri i Östersund. Men det måleri som hon visar är ett tidlöst måleri. På sin hemsida ger hon en programförklaring: ”Jag gillar starka färger. Målar hus och människor, sånt som jag ser. Kärlek och respekt är det viktiga, det är mycket av temat i mitt måleri.”

Och att gå runt där bland de 29 målningarna i olja och akryl är en smärre glädjechock. Färgerna lyser, en himmel är knallgul, en annan målning går nästan helt i lysande orange. Och i stort sett överallt är det människor. Människor som pratar, människor som möts, ensamma människor och ett litet busarn på rymmen på järnvägsstationen- Perspektiven stämmer aldrig och målningarna lever.

_Jag är jättedålig på att måla raka linjer, säger Elin och skrattar.

Utställningen med Elin Forssell på Galleri Bolin gör mig lycklig och glad. Det är ett vågat måleri som snirklar sig fram på en helt egen väg vid sidan av både trender och traditioner. Visst finns där lite naivism, visst finns där lite traditionellt svenskt arbetarmåleri och visst finns där en del realistiskt 1960-tal. Men att det är målningar från just nu kan man inte ta miste på. Om man ska ta till liknelser från Jämtland så hamnar hon nånstans mellan Birgit Ståhl-Nybergs realism och Primus Mortimer Petterssons färgskala, eller något sånt.

Varenda målning verkar vilja berätta något för mig som betraktare. Det verkar finnas minst en händelse på  varje duk eller  pannå.

Dom flesta målningar inger positiva känslor. Men där finns också några mörkare, lite oroligare. Där finns en målning runt händelserna i Ådalen 1931 och där finns en frustrerad målning om det svenska rättsväsendets oförmåga att hantera  våldtäktsoffer som döpts till  ”Den andra våldtäkten”.

En  bättre  start på en konstäsong kan nog inte ett galleri få. Utställningen är bara hennes andra utanför hemstaden Uppsala. Men lita på mig- det kommer att bli många fler. För det här är ett måleri och en utställning som ger mersmak.


            6 september 2005 länstidningen