Konstkrönikan: Elin Forssell destillerar fram det väsentliga

 


 

Alla dessa hem och alla dessa som saknar hem. Ett färgstarkt och egensinnigt måleri har hittat tillbaka till Östersund. Och så lite blues och street art med rymdperspektiv på det.

Hösten 2005 hade den då 26-åriga Elin Forssell sin andra utställning någonsin utanför hemstaden Uppsala på Galleri Bolin i Östersund. Då skrev jag så här: "Utställningen med Elin Forssell på Galleri Bolin gör mig lycklig och glad. Det är ett vågat måleri som snirklar sig fram på en helt egen väg vid sidan av både trender och traditioner. Visst finns där lite naivism, visst finns där lite traditionellt svenskt arbetarmåleri och visst finns där en del realistiskt 1960-tal/…/Om man ska ta till liknelser från Jämtland så hamnar hon någonstans mellan Birgit Ståhl-Nybergs realism och Primus Mortimer Petterssons färgskala, eller något sånt."

I lördags på Galleri S var det så dags för hennes tredje utställning i Östersund. Nu var det sex år sedan senast. Utställningen är döpt till "Alla dessa hem". Och en hel del av det jag skrev om hennes Östersundsdebut finns kvar. De kraftfulla färgerna som tar i och spänner sig mot varandra. Kompositionen med de icke rätlinjiga men ändå så precisa perspektiven. De sexton akrylmålningarna visar hus, levande bostäder och varuhus, och interiörer. Inte lika mycket människor som hus. Men ändå väldigt levande. Elin har en förmåga att fånga in små detaljer och väva in dem i sina målningar. Det kan vara en kulör, det kan vara en detalj på en fasad, ett ljus, en Ica-kasse eller en barnoverall. Hon förenklar, men hon förenklar inte bort, hon destillerar fram det väsentliga.

Bakgrunden till utställningen är lyxsaneringar i Uppsala som drev bort hyresgäster från hem de levt i länge. Elin har träffat och återskapat scener, stunder, ja, minnesvärda ögonblick från när människor levde och trivdes och hade råd. Alla dessa hem. Hem är där man bor och inte hus. Hem förutsätter mer än väggar, fasader, dörrar och balkonger. Elins målningar visar mestadels just hus som hem och det är kanske just därför de lever så . Utställningen visas till den 28 oktober på Galleri S.

På Café Tingshuset har man då och då utställningar. Den som vill ställa ut där kan kontakta caféet och får en tidsperiod för att visa sin konst på. Just nu visas en utställning med hårt lackade ytor och ett måleri där sprayflaskan och schabloner skapar uttrycket.

 

Mellan rymden och gatan är avståndet inte alltid så långt. Måleriet satsar på balansen och det estetiska. Ibland överraskar en och annan mönsterbild bland det övriga kosmiska. På målningarna står det inga namn. Men i caféet säger man att konstnären heter Jimmy Söderlund. Målningarna hänger i vart fall kvar till den 21 oktober.

Förra helgens invigning av Lat.63 Art Arena på Frösön lockade mycket folk. Men uppmärksamheten på det nationella planet blev inte i närheten av den som var när Färgfabriken Norr öppnade. Det beror givetvis på många saker, men en är ju att utställningen "Animachines" visades hela sommaren på Färgfabriken i Stockholm. Ska man få uppmärksamhet nationellt måste man bjuda på nya och unika utställningar.

Det är ändå kul att fastighetsägaren på Frösö Park upplåter utrymme för kultur och konst. Och låt oss hoppas att den nya lokalen kommer att fyllas med nytt och spännande innehåll i framtiden. Även om inget verkar bestämt än. På hemsidan presenteras inga kommande projekt eller utställningar.

Vi som skulle tycka att det vore kul om den lokala konstscenen då och då uppmärksammades även utanför länet får hoppas på att Nationalmuseum Norr blir av. Där finns helt andra resurser än de som den nya konstararenan har.

Christer B Jarlås